-
Hva mulighetsstudien kan skape – team A-lab
1. Velkommen til Oslo Science City
2. Oslo, Norge og verden de neste tiårene
3. Hvorfor et innovasjonsdistrikt?
4. Oslo Science City: Allerede i rask utvikling
5. Finansiering og realisering
6. Faglige gravitasjonsfelt i Oslo Science City
7. Oslo Science City: Skisser, konsepter og løsninger
7. Skisser, konsepter og løsninger
Et sterkt innovasjonsdistrikt kan ikke bygges fra grunnen. Det må bygges på skuldrene av sterke og ledende fagmiljøer som allerede preger distriktet. Oslo Science City bygger også på en rekke prosjekter i området som allerede har kommet langt i utviklingen.
Seks prinsipper for et unikt og velfungerende innovasjonsdistrikt
MØTEPLASSER SOM SAMLER OG BINDER SAMMEN
KRITISK MASSE OG FLERFUNKSJONALITET
BÆREKRAFTIG BYUTVIKLING PÅ NATURENS PREMISSER
ET ÅPENT OG DEMOKRATISK BYOMRÅDE MED NYSKAPENDE KVALITETER
ET INKLUDERENDE INNOVASJONSDISTRIKT
MOBILITETSLØSNINGER FOR ØKT TILGJENGELIGHET
PRINSIPP 1
Møteplasser som samler og binder sammen
Fysiske og digitale møteplasser skal aktivt stimulere til innovasjon og samspill.
Attraktive møteplasser må knytte Oslo Science City tettere sammen med ledende nærings- og kunnskapsmiljøer nasjonalt og internasjonalt.
Møteplasser ute og inne vil skape nye koblinger mellom aktørene i området, mer trivsel for lokalbefolkning og inspirerende opplevelser for besøkende.
Formelle og uformelle møteplasser skal styrke det offentlige ordskiftet, gi området identitet og bringe nabolagene sammen.
GODE MØTEPLASSER SOM KILDE TIL MER INNOVASJON OG VEKST
Gode møteplasser er fysiske og digitale rom der tanker, ideer og konsepter blir presentert, diskutert, kritisert og videreutviklet. Det er på møteplassene at folk lettest lærer av hverandre, kobler seg opp mot hverandre og finner måter å dele ressurser med hverandre. I et velfungerende innovasjonsdistrikt finner man flerfunksjonelle bygg, hvor ulike aktører arbeider på samme sted. Man finner også flerfunksjonelle områder der kunnskapsutvikling og oppstartsmiljøer er representert sammen med næringsliv og byfunksjoner.
Innovasjon forutsetter åpne og fleksible miljøer der ulike fagdisipliner og profesjoner kan arbeide sammen. Lokaler, konsepter og teknologiske løsninger utvikles for å understøtte slikt samarbeid. Inkubatorer, co-working arealer, akseleratorer, innovasjonssentre og makerspaces er bare noen eksempler på det økende tilbudet av tilrettelagte konsepter som skal stimulere innovasjon. Universiteter, skoler, kunnskapsbedrifter og kulturinstitusjoner har sett store gevinster av å åpne opp lokaler og arealer for planlagte møter, workshops, konferanser og felles måltider, i tillegg til de tilfeldige møtene som spontant oppstår uten planlegging.
INVOLVERE, ENGASJERE OG SE MULIGHETER
Møteplassene krever fysisk og digital åpenhet på gateplan, inne i byggene, i de digitale møteforaene og i konferansesentrene. Samfunnet har de senere tiår gradvis lukket seg, delvis som svar på økende frykt for trusler, vold, trakassering og krenkelser. Sperringer, låste bygg og etasjer, sikkerhetsvakter og murer preger i økende grad våre byrom. Et velfungerende innovasjonsdistrikt for fremtiden må vise en annen og ny vei.
TVERRFAGLIGHET OG SAMSPILL
Et velfungerende innovasjonsdistrikt hviler på et tettere samspill mellom aktører som sjelden møtes, men som har mye å lære av hverandre. Studenter, forskere, myndigheter, næringslivsaktører, finans og gründere må lokaliseres nær hverandre i flerfunksjonelle bygg der aktørene er samlokalisert til daglig. Romlig nærhet er viktig. Det viktig at små og store bedrifter tilbys enkel omgang og nærhet til studenter. Det kan være via forskerskoler eller studentforeninger, gjennom hospiteringsordninger og et tettere samarbeid innenfor emner, masteroppgaver og doktorgradsoppgaver. Gjennom å etablere åpne og velfungerende fellesarenaer som bringer næringsliv, akademia, gründere, myndigheter og finans sammen, stimuleres innovasjon og verdiskapende samspill.
SERENDIPITET OG INNOVASJON
Innovasjon drives ofte fremover gjennom spontane og uplanlagte møter møter med faglig relevans. Dette kalles ofte «serendipitet» og slike møter oppstår oftere der møteplasser er fysiske og åpne. Serendipitet er definert som en utilsiktet oppdagelse ved søken etter noe annet. I en artikkel i tidsskriftet Nature Communications viser Fink med flere (2017) at når innovasjon i ett fagfelt har sin opprinnelse i et annet, så skjer det primært gjennom serendipitet. Når det legges til rette for møter mellom ulike fagfelt, ulike næringsaktører og entreprenører vil det kunne gi grobunn for at innovasjoner migrerer mellom ulike fagdisipliner og aktører. Innen innovasjonsforskningen vies serendipitet stadig større oppmerksomhet. Et velfungerende innovasjonsdistrikt må utvikle et stort nok antall ulike møteplasser slik at serendipiteten får prege kunnskapsmiljøene, gjerne på tvers av fagfelt.
MØTEARENAER FOR PLANLAGT TESTING OG EKSPERIMENTERING
Møteplasser er også steder for godt planlagt innovasjonssamarbeid, utprøving og pilotering. Det finner gjerne sted i rom og på arenaer for eksperimentering og testing av nye løsninger og teknologier. Dette krever at de som eier laboratorier og utstyr, både private, stiftelser og offentlige aktører, åpner testfasilitetene for andre. Et innovasjonsdistrikt må utvikle hensiktsmessige betalingsløsninger og gi tilgang til steder og utstyr for testing og pilotering, også for små virksomheter i en tidlig fase av sin utvikling. Dette øker innovasjonskraften og skaper et inkluderende innovasjonsmiljø.
SOSIALE MØTEPLASSER
Et pulserende innovasjonsdistrikt har attraktive møteplasser som er tilgjengelig for aktørene i innovasjonsdistriktet og byens befolkning, både på dagtid, ettermiddag og kveld. Slike møter skjer gjerne i tilknytning til måltider, faglige og sosiale arrangementer, kulturtilbud og andre aktivitetstilbud. Et variert og rikt utvalg av restauranter, kafeer, kaffebarer og andre typer utesteder bidrar til en innovativ, åpen og inkluderende kultur.
KONFERANSER, ARRANGEMENTER OG FESTIVALER
Innovasjon – og ikke minst samfunnsinnovasjon – krever åpne og inviterende ytringsrom der fagmiljøene møter næringsliv og samfunnsliv, og der befolkningen kan delta aktivt. Slike rom skapes på åpne areanaer for debatt og frie scener for ytring, både inne i lokalene og i uterommene der man kan etablere atrier, amfier og større sittegrupperinger. For å sikre godt samspill med interessegrupper, næringsliv, organisasjoner og befolkningen, vil det åpne og effektive ytringsrommet stå helt sentralt i et inkluderende innovasjonsdistrikt.
Internasjonalt ledende innovasjonsdistrikter etablerer ofte også identitetsskapende signaturarrangementer, som kan foregå både fysisk og digitalt. Arrangementene gir deltakerne en konkret opplevelse av hvordan innovasjonsdistriktet fungerer i praksis, gjennom å samle ulike fagfelt fra flere institusjoner som møter nærings- og samfunnsliv med innovasjon som gjennomgående tema. Suksessformelen ligger i å både kunne utnytte fortrinn av stedlige arrangementer og effektiv digital deltakelse for å inkludere mest mulig bredt.
DIGITAL NÆRHET
Digitale møteplasser vil i økende grad bidra til etableringen av innovative nettverk regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Over de neste tiårene vil VR og nye digitale romløsninger, sammen med digitale tvillinger, simulatorer og digitale konferanser påvirke hvordan vi opplever digitale møter. For å bygge effektive faglige nettverk og sikre godt samspill med relevante aktører uavhengig av hvor de befinner seg, vil velfungerende innovasjonsdistrikter ligge i front i arbeidet med å utvikle sømløse konsepter for digitale og hybride møteplasser.
Referanser Kamprath og Henike (2019): Serendipity and innovation - Beyond planning and experimental-driven exploration, I The Routledge Companion to Innovation Management): Routledge Fink,Reeves, Palma og Farr (2017): Serendipity and strategy in rapid innovation, Nature Communications volume 8
Knytte møteplassene sammen
Områdene er i dag bygget opp omkring to eksisterende uavhengige akser, Gaustadalleen og Universitetet i Oslo/ Blindern-aksen. Ved å koble aksene sammen gjennom T-banestasjonene ved Blindern og Forskningsparken knyttes de to aksene sammen og danner en sammenhengende knutepunkt og møtested.
LOOPEN
I dette området introdusereres en loop som binder sammen kraftsenterne, møteplasser og nabolag i Oslo Science City. Loopen binder sammen potensielle utviklingstomter som via planprogrammering kan skape et mangfold av møtepunkter og opplevelser. Loopen skal sikre interaksjon mellom de fire sentrene og understøtte gravitasjonskraften. Den skal fungere som en transportmessig og sosial infrastruktur mellom kraftsentrene. Den skal håndtere både urbane forbindelser og kunnskapsdeling. Loopen løser fysiske barierer, skaper møtesteder, kobler grønne strukturer, samt velges for mobilitet mellom sentre, nabolag og inn og ut av Oslo Science City.
FIRE FAGLIGE KRAFTSENTRE
For å synliggjøre og forsterke betydningen av de sterke fagmiljøene i Oslo Science City anbefaler vi at man gir de faglige gravitasjonsfeltene en fysisk manifestasjon og tydelig plass i byrommet. Disse fire faglige kraftsentrene skal fungere som sentrale møteplasser som vever akademia, næringsliv og offentlig forvalting sammen i et langt mer aktivt samspill enn det vi ser i dag. Entreprenørene og innovatørene må vies en helt sentral rolle ved disse sentrene. Ikke minst gjelder dette samfunnsinnovatørene. Kraftsentrenes evne til å tiltrekke seg kompetanse og koble miljøer sammen påvirkes i stor grad av arkitektonisk kvalitet og attraktivitet som helhetlig byområde. Et sentralt premiss for å lykkes som innovasjonsdistrikt er dermed å kunne oppnå en kritisk masse av virksomheter i kombinasjon med attraktivt og aktivt byliv i flerfunksjonelle bygg og bymiljøer.
Blindern stasjon, Loopen og dScience
Byplangrep og en kraftfull start
For å nå målet om et vitalt og verdensledende innovasjonsdistrikt, foreslår vi en rekke strategiske byplangrep. Vi trenger å oppnå en kritisk masse i utviklingen, skape byliv og en lokal blanding av programmer for å sikre at daglige behov kan dekkes innenfor gangavstand. Vi må lage et flerfunksjonelt område med møteplasser for kunnskapsdeling, næring, bolig, detaljhandel og arrangementer som skaper en levende by 24/7. I det sentrale området av Oslo Science City er alle forutsetninger til stede for å skape en konsentrasjon av alle disse ingrediensene.
Fra et byplanmessig perspektiv er vi opptatt av å starte utviklingen raskest mulig og bygge på de mange prosjekter som allerede er under utvikling. Vi tar utgangspunkt i de knutepunktene som allerede eksisterer i distriktet.
Vi retter særlig fokus på et episenter som innovasjonsdistriktet kan vokse ut fra. Erfaringene fra andre innovasjonsdistrikter viser at dette er strategien som gir størst potensial. I episenteret etableres Loopen som gjør det lett å uvikle bærekraftige koblinger til de andre nabolagene og ut til resten av byen. Loopen er en sløyfe som forbinder nye og gamle offentlige rom, eksisterende og nye signalbygg og offentlige attraksjoner i en perlerekke gjennom et sterkt bydesign.
Loopen danner en synlig identitet for innovasjonsdistriktet. Loopen, supplert av interne og eksterne tverrforbindelser, skaper nettverket der distinkte nabolag kan vokse frem. Loopen er en byplanmessig visjon som synliggjør Oslo Science Citys rolle og funksjon og den støtter opp om de seks bærende prinsippene i konseptet.
START FRA KNUTEPUNKTENE
Kollektive knutepunkt har et iboende potensial som portaler til Oslo Science City. Med Loopen er det en mulighet for å koble Oslo Science City direkte på disse portalene og på samme tid tydeligjøre et mål om å fremme kollektivtrafikk
START FRA DAG 1
For å nå de fremtidige mål må vi skape en katalysator og få satt Oslo Science city på kartet nå. Venter vi til 2030 risikerer vi å miste momentum
SKAP ET EPISENTER SOM VOKSER
Loopen er en mulighet for å styrke forbindelsene mellom de fire gravitasjonsfeltene og nabolagene, ved å la episenteret vokse
VISJONEN FOR
OSLO SCIENCE CITY
Loopen er en fysisk manifestasjon av alt Oslo Science City har å by på. Et konsept som støtter opp under alle prinsippene vårt konsept hviler på.
Sentralområdet
I nærheten av Forskningsparken stasjon, opp mot campus på Blindern, foreslår vi et større utviklingsområde med plass til ny virksomhet, bedrifters hovedkvarterer, forskningsog universitetsfasiliteter og en bærekraftig boligby. Loopen i dette Sentralområdet trekker rett gjennom stasjonsbygningen og ned mot Fredrikkeplassen. I midten av dette nye utviklingsområdet definerer vi et torg for alle. Et nytt demokratitorg som knytter den nye utviklingen til den gamle campusen og til snarveien mot Forskningsparken og SINTEF. Demokratitorget løfter seg opp for å lage et åpent og inkluderende område og huser det nye innovasjonsnavet Demokratiets hus. I Sentralområdet styrker vi de to eksisterende transportknutepunktene med et større reiseknutepunkt ved dagens Forskningsparken stasjon og omdøper denne til Oslo Science City Station. Vi styrker også Blindern stasjon med et nytt sterkt stasjonsområde inkludert en ny forbindelsesbro for fotgjengere og myk mobilitet. Rundt begge transportknutepunkter planlegges betydelige nye utbygginger med signalverdi og blandede funksjoner.
Ved å koble Gaustadalléen og Blindernaksen gjennom nye stasjonsområder dannes Loopen som knytter Blinderns eksisterende campusområde til nye utviklingspotensialer, over T-banens tidligere barrierer og over mot områdene ved Nedre Gaustad.
Loopens veivalg justeres for å følge de mest aktive gateforløp og de områder med størst utviklingspotensial. Loopen knytter seg til og strømmer gjennom by- og landskapsrom av ulik karakter.
Samlingspunkt
Eksisterende utviklingspotensial
Bystruktur med loop inn i gatenett
Utbygging med plassdannelse i midten
Aktive førsteetasjer
Et urbant, vibrerende bysenter
Programmering av sterke nabolag som kobles sammen
IInnovasjonsdistriktets ulike nabolag skal, i seg selv og koblet til resten av byen, ha lokalt særpreg og identitet. Det skal samtidig inneholde byrom og et flerfunksjonelt bytilbud som tilrettelegger for velfungerende og karakteristiske lokalsamfunn der funksjoner, aktiviteter og tilbud er tilgjengelig innenfor en 15-minutters radius. Konseptet hviler på ideer om byen som åpen, offentlig og tilgjengelig for alle. Ved å analysere, diskutere, samskape og definere kan man identifisere styrkene i hvert nabolag. Gjennom målrettede og stedstilpassede løsninger og kvalitetsarkitektur bygges identitet der plasser og bygninger fungerer som generatorer så hvert nabolag kan vokse på egne premisser og som integrert del av byveven. Dette kan kalles arkitektonisk akupunktur.
Foruten attraktive byrom og nabolag som er sømløst sammenkoblet av grønne mobilitetsløsninger, bygger anbefalingene opp under campusstrategiens mål om å videreutvikle Oslo til en ledende og attraktiv kunnskapsby og næringsregion i Europa.
Byplanen er derfor ikke bare en ambisiøs strategi som legger til rette for ønsket konsentrasjon/ kritisk masse av næringsliv og andre viktige funksjoner. Den sammenfaller også i stor grad med kommunens strategi for styrking av grønn mobilitet og fortetting ved knutepunkter. Videre sikrer byplanen en helhetlig utvikling på tvers av sektorer og virksomheter i en overordnet ramme for fysisk utvikling, der innovasjonsdistriktets ulike deler kan fungere som innovative byområder og testområder for nye løsninger i samfunnet og ny næring.
Mulighetsstudiens vektlegging av det sterke nabolaget som viktig bestanddel i utviklingen av et sammenkoblet innovasjonsdistrikt fungerer som et både finmasket og helhetlig kunnskapsgrunnlag for strategisk byutvikling; herunder kommunale, regionale og statlige planprosesser.
DEFINERE FUNKSJONER
Gjennom analyse, diskusjon og studier defineres et program med den riktige blandingen av funksjoner (bolig, næring, kunnskap, byliv, kultur, natur, m.m.) for hvert nabolag
PROGRAM, FUNKSJON OG IDENTITET
Hvert nabolag inneholder en miks av program og funksjon, og dette skaper en klar identitet. Oslo Science City blir en samling av velfungerende nabolag med hver sin styrke. Sammen danner de en helhet
KALIBRERING AV BEHOV
Hvert nabolag vil bestå av en blanding av bruksområder, men vil også ha en spesifikasjon. Ved å kalibrere balansen gir vi nabolagene forskjellige karakterer
Nabolagene
Nabolagene i Oslo Science City er både historisk forankret og geografisk satt. Ved å se forbi dette finner vi nabolag som har naturlige gangavstander, lik topografi, egen identitet og tydelige bygningsmessige kjennetegn. Et velfungerende Oslo Science City trenger sterke og attraktive nabolag der man bygger en base av egne funksjoner, aktiviteter og programmer.
RADIUMHOSPITALET OG OSLO CANCER CLUSTER
Her finner man i dag en sterk innovasjonspark som videreutvikles tett inntil Radiumhospitalet og fremmer et sømløst samarbeid. Med tiden vil det eksisterende konseptet gi sterkere tilstedeværelse av Big Pharma, mer forskningsaktivitet, plass til selskaper som vokser ut av inkubatoren, mer undervisning , forsker/gründer hotell etc. Dagens Campus Radiumhospitalet mangler i dag et «byliv» og flere møteplasser. Utfordringen er også at man ligger noen kilometer fra selve aksen i Oslo Science City. I vårt konsept løses dette gjennom effektive mobilitetsløsninger.
NEDRE GAUSTAD
På Nedre Gaustad finner man et unikt og attraktivt miljø med tett bebyggelse som plasseres i det grønne beltet som forbinder bydelen og sentrum med Øvre Gaustad og Nordmarka. Sentrale innovasjons- og forskningsfasiliteter er allerede i nabolaget, og vi foreslår å styrke identiteten med innovasjonsknutepunkter, inkubatorer, urbane kommersielle gater og det grønne trukket inn i bygninger, opp på tak, etc.
ØVRE GAUSTAD
Nye Rikshospitalet på Gaustad vil prege dette nabolaget. Kombinert med nærheten til Nordmarka og omgivelsene i parken, vil denne bydelen styrke sine kvaliteter for velvære, biologisk mangfold og rik frodig natur. Vi foreslår å opprette et torg, et samlingspunkt mellom forskjellige sykehusenheter ved enden av Gaustadalléen. Forbindelsen ned til Blindern T-banestasjon løftes over ringveien og utvikling av aktive gatefasader styrker området og gir det både et urbant og grønt miljø.
BLINDERN
Vi foreslår å styrke innovasjonsøkosystemet vesentlig gjennom flerfunksjonelle løsninger, der vi legger til rette for bedriftsetableringer, skaleringsmuligheter for oppstartsbedrifter, flere boliger og levende torg som aktiveres ved å åpne gatefasader og takflater. Dette er nærmere omtalt i våre beskrivelser av sentralområdet, de fire kraftsentrene og Loopen.
MARIENLYST
Marienlyst skal være en samarbeidspartner til Oslo Science City, men området skal utvikles på egne premisser med egen visjon og egne mål. Her ønskes det å skape møteplasser mellom studenter, barn, unge, idrett, kultur og innovasjonsmiljøene rundt, samt tilby lokaler og formidlingsarenaer for nystartede selskaper og organisasjoner i området. Marienlyst skal bli et område for rekreasjon og sosialt samvær for studenter, forskningsmiljø, akademia og næringsliv og utvikle varierte boliger og næringslokaler av høy kvalitet.
CAMPUS ULLEVÅL
Campus Ullevål vil være et senter for forskning, innovasjon og oppstartsbedrifter innenfor klima, energi og miljø. Med store hotell- og konferanseanlegg på Ullevål stadion som nærmeste nabo vil det være mulig å tilrettelegge og organisere konferanser, messer og festivaler og slik skape en verdifull møteplass både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Forskningsinstituttene NGI, IFE, NIVA og NILU planlegger å være fysisk representert i nye Campus Ullevål fra 2024 og samarbeider om å etablere dette som en campus og et kraftsenter på forskning og innovasjon innenfor klima, energi og miljø.
MAJORSTUEN
Majorstuen er et transportknutepunkt. Den planlagte Fornebubanen og utbyggingen av Majorstuen stasjon åpner plass for morgendagens næringsliv og gjør dette viktige knutepunktet til en naturlig Gateway to Oslo Science City. Dette løfter forbindelsen mot parken og det grønne beltet løper opp gjennom Oslo Science City og styrker plasseringen av Chateau Neuf med det offentlige torget. Vi foreslår også en ny forbindelsesgate for offentlig transport, autonome busser og myk mobilitet som kobles opp mot Loopen.