6. Faglige gravitasjonsfelt


Et sterkt innovasjonsdistrikt kan ikke bygges fra grunnen. Det må bygges på skuldrene av sterke og ledende fagmiljøer som allerede preger distriktet. I området fra Majorstua til Gaustad finner vi i dag mer enn 10.000 forskere, lærere, gründere, forretningsutviklere, bedriftsledere, investorer og offentlige forvaltere. De har alle faglig spisskompetanse på sine felt.

Ut av det svært brede og sammensatte kunnskapsgrunnlaget i Oslo Science City trer det tydelig frem fire sterke faglige temafelter som kan vise til både bredde og internasjonalt ledende kunnskap knyttet til forskning og innovasjon. Dette er brede temafelter som brer seg ut over en lang rekke faglige disipliner.
Vi gir dem navnet «Faglige gravitasjonsfelt»

  • Helse og livsvitenskap

  • Digitalisering og beregningsvitenskap

  • Klima, energi og miljø

  • Demokrati og inkludering

Dette er fire faglige gravitasjonsfelt som viser særlig styrke i dagens Oslo Science City. Her finner vi gode etablerte samarbeidsallianser. Feltene favner den faglige innretningen til EUs nye rammeprogram for forskning og de står sentralt i den nasjonale politiske tilnærmingen for å løse store samfunnsutfordringer lokalt, nasjonalt og globalt. Feltene tiltrekker seg og samarbeider med nasjonale og internasjonale samfunns- og næringslivsaktører for økt innovasjon og verdiskaping.

Det er derfor særlig relevant å bygge et innovasjonsdistrikt rundt disse. Samtidig er det helt avgjørende å være bevisst på at det finnes verdensledende kompetanse i dette innovasjonsdistriktet som ikke faller naturlig inn under disse brede feltene. Oslo Science City bør rigges slik at innovasjoner innen alle disipliner blir understøttet.


Helse og vitenskap

Behovet for helsetjenester vokser kraftig med en økende levealder, endringer i befolkningssammensetningen og med større forventninger om tilgang til ny teknologi og behandlinger. Helsenæringen har nå størst vekst av samtlige fastlandsnæringer (ca. 6,5 prosent per år). Helseindustrien er Norges mest gründerintensive næring (Menon, 2021) og eksporterer i dag for 60 mrd. kroner. Det er en liten næring i internasjonal sammenligning, men med et enormt potensial for økt eksport. Det er bred politisk enighet i Norge om en satsing på helsenæringen og betydningen av å utnytte potensialet for økt verdiskaping, eksport og sysselsetting ved å tilrettelegge for produksjon av kritisk viktige legemidler i Norge.

DET STØRSTE FAGLIGE GRAVITASJONSFELTET I OSLO

Helse og livsvitenskap utgjør i dag det største faglige gravitasjonsfeltet i Oslo Science City der Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus (OUS) fungerer som sterke motorer for forskning og innovasjon. Med 1500 vitenskapelig ansatte og 1300 PhD-studenter er Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo en nasjonal kunnskapsmotor med sterke forgreninger til fagmiljøene i resten av landet og til de ledende miljøene i resten av verden. Fakultetet er uløselig bundet sammen med Oslo universitetssykehus med sine 24 000 ansatte. Det meste av forskningen ved UiO utføres på sykehuset. Det er Nordens største sykehus (1,2 millioner pasientbehandlinger årlig) med verdensledende kompetanse innen en lang rekke fagfelt. Forskningsmiljøene i OUS i dag i denne bydelen er i hovedsak lokalisert ved sykehusene Radiumhospitalet, Rikshospitalet og Ullevål sykehus. I 2026 kommer Livsvitenskapsbygget med tett integrasjon av laboratoriemiljøene til OUS og tilsvarende miljøer fra UiO, og fra 2031 vil tyngdepunktet for forskning være enda sterkere sentrert om Nye Rikshospitalet. Gjennom et helhetlig byplangrep og regulering vil Livsvitenskapsbygget og Nye Rikshospitalet på Gaustad kunne kobles sammen til et enda sterkere translasjonsforskningsmiljø. Mange av de kommersielle suksessene innenfor livsvitenskap er basert på nærhet mellom basalforskningen og de kliniske miljøene, og pr i dag er det denne aksen mellom universitetet og sykehuset som skaper størst verdi og har den største tiltrekningen på de store industrielle aktørene som må finne sin plass i Oslo Science City.

TETTE KOBLINGER TIL ANDRE FAGFELT OG INSTTUTTSEKTOREN

Det er etablert tette koblinger til andre fakulteter ved Universitetet i Oslo (UiO) og forskningsinstituttene i Oslo. SINTEF, Folkehelseinstituttet (FHI) og Institutt for energiteknikk (IFE) står helt sentralt i dette samarbeidet som går på tvers av fagfelt. Eksperter innen beregningsfag, fysikk, biologi, teknologifag og informatikk arbeider tett med medisinsk personell i utviklingen av nye teknologier, medisiner og medisinske tjenester. Forskningsinstituttene bidrar i stor grad til å koble de vitenskapelige miljøene til omverdenen gjennom anvendt forskning. SINTEF er en særlig viktig aktør for helseinnovasjon i Oslo så vel som resten av landet, med søkelys på ny teknologi og diagnostikk, og med tette koblinger til helsenæringen.

VERDENSLEDENDE FAGMILJØER

Fagmiljøene innen livsvitenskap i Oslo Science City er mange og de favner bredt. Vi har løftet frem noen her for å illustrere styrkene, men mange flere kan nevnes. Innen basalfag og klinisk forskning samarbeides det tverrfaglig og det skapes store muligheter for innovasjon og tett interaksjon med næringslivet. Det er her vi ser den tetteste floraen av forskningssentre med innovasjon på radaren:

  • Sentre for fremragende forskning (CanCell, NORMENT, HTH)

  • Sentre for forskningsdrevet innovasjon (BigInsight, Visual Intelligence, ProCardio og C3)

  • Medisinske sentre finansiert av Stiftelsen KG Jebsen, der Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus har 10 av 22 sentre nasjonalt.

I tillegg finner vi sterke miljøer innen forskningsmetodikk som bl.a. Oslo senter for biostatistikk og epidemiologi (OCBE), Senter for bioinformatikk, dScience, the Norwegian Consortium for Sequencing and Personalized Medicine (norseq.org) og EU-Openscreen/NorOpenScreen. Listen er mye lenger og viser at det finner sted omfattende aktivitet i møtet mellom Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus og andre miljøer. I dette samarbeidet utvikles blant annet nye ultralydteknologier, det forskes på biomekanikk, robotikk, maskinlære (AI), digitale tvillinger, kontrastmidler og nanoteknologi med utvikling av mikrosensorer (syntetiske celler).

Innen presisjonsmedisin har Oslo Science City gjennom Oslo universitetssykehus utviklet et ledende økosystem for forskning og innovasjon. Sykehuset har inntatt en ledende nordisk rolle gjennom å lede The Nordic Alliance for Clinical Genomics. Oslo universitetssykehus etablerer nå også et nytt nasjonalt senter for Advanced Cell Therapy som vil levere celleterapiprodukter til kliniske studier. Det kommer et nytt nasjonalt protonsenter med egen preklinisk forskningsenhet (strålebunker). Miljøene ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo innen radiofarmaka og fotomedisin er globalt ledende med imponerende innovasjonsevne. Herfra kommer bedrifter som Algeta, Nordic Nanovector, OncoInvent, Photocure og PCI Biotech.

Ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus finner man også sterke miljøer innen vaksineforskning og mot infeksiøse sykdommer og kreft. Her finner vi også sterke forskningsmiljøer innen fagområdet autoimmune sykdommer og andre immunsykdommer. Man har sterke miljøer innen antibiotikasresistens (f.eks SCARABEE), og er ledende innen nevrovitenskap (CINPLAN, Human Brain Project) og mental helse (NORMENT).

HELSENÆRINGEN DRIVER FREM INNOVASJON

Norsk helseindustri har høy vekst, men er liten sammenlignet med industrien i våre naboland. Over 80 prosent av verdiskapingen til norsk helseindustri kommer fra bedrifter lokalisert i Oslo og Viken. Mange av dem bygger på forskning ved UiO og fra andre aktører i området, eksempelvis Thermo Fisher, GE Healtcare (Nycomed), Bayer (Algeta) og Photocure. Globalt utføres 60 prosent av all forskning innenfor helse og livsvitenskap i regi av private selskaper. I innovasjonsdistrikter i andre land som Stockholm Science City (Hagastaden) og innovasjonsdistriktet i Basel har legemiddelforetakene tatt en ledende rolle i utviklingen av distriktet. For Oslo og Norges del er potensialet stort med tanke på tettere samarbeid med de større private aktørene.

BOOM I ANTALL OPPSTARTSELSKAPER

Antall nye unge selskaper innen medtech, farma og diagnostikk i Oslo har nærmest eksplodert de senere årene og koblingen til kunnskapsinstitusjonene er tydelig. Inkubatorer som Oslo Cancer Cluster, Aleap, Spark Norway og Startup Lab legger til rette for denne typen bedrifter. Det gjør også TTO-ene til SINTEF og Inven2 som særlig har rettet aktiviteten inn mot nettopp helse- og livsvitenskap. Selskaper som Vaccibody, Ultimovax, Nordic Nanovector og Epiguard kommer alle fra disse miljøene. De har fått omfattende internasjonal oppmerksomhet.

BOOM I ANTALL OPPSTARTSELSKAPER

Antall nye unge selskaper innen medtech, farma og diagnostikk i Oslo har nærmest eksplodert de senere årene og koblingen til kunnskapsinstitusjonene er tydelig. Inkubatorer som Oslo Cancer Cluster, Aleap, Spark Norway og Startup Lab legger til rette for denne typen bedrifter. Det gjør også TTO-ene til SINTEF og Inven2 som særlig har rettet aktiviteten inn mot nettopp helse- og livsvitenskap. Selskaper som Vaccibody, Ultimovax, Nordic Nanovector og Epiguard kommer alle fra disse miljøene. De har fått omfattende internasjonal oppmerksomhet.

AKTIVT GREP I INNOVASJONSARBEIDET

Universitetet i Oslo etablerer nå innovasjonsenheten Life Science Growth House som skal fremme en sterkere innovasjonskultur, drive idestimulering og gi studenter og forskere verktøy, insentiv og kunnskap til å videreutvikle sine innovative ideer. Enheten skal være en åpen dør for de som ønsker hjelp med å modne sine ideer i en «rugekasse» før de rettighetssikres via TTO-ene. Oslo universitetssykehus har også etablert en ny klinikk for teknologi og innovasjon, TIK. Klyngeorganisasjonene Oslo Cancer Cluster, Norway Health Tech og The Life Science Cluster er med på å bygge nettverk og fasilitere for innovasjonsprosjekter. Dette er sterke og bredt anlagte nettverk.

ET INVESTORMILJØ I KRAFTIG VEKST

Såkorn- og ventureinvestorer spiller en stadig viktigere rolle i denne regionen. Investeringsselskapene Hadean, Investinor, Founders Fund, Radforsk og Sarsia har sammen med andre typer private og offentlige investorer investert store beløp i oppstartselskaper i Oslo Science City de senere år med hovedvekt på livsvitenskap. SINTEF har lykkes med å etablere et nytt tidligfasefond med en investeringskapital på 500 millioner kroner. European Investment Fund og en rekke private, norske investorer deltar i fondet. Health2B er en ny arena for offentlig-privat helsesamarbeid der Norway Health Tech, Forskningsparken og Oslo universitetssykehus utvikler et helt nytt konsept for offentlig-privat samarbeid om utvikling og utprøving av nye driftsformer og løsninger. Health2B baserer seg på åpen innovasjon der Oslo universitetssykehus og Norway Health Tech inviterer til dialog med industri, akademia, pasienter, pårørende og andre helsetjenester for diskusjon og innovasjon om morgendagens helseløsninger.

MER INNOVASJON GJENNOM NYE FLERFUNKSJONELLE BYGG

Det nye Livsvitenskapsbygget med vel 100.000 m2 topp moderne lokaler, samt utviklingen av SINTEFs eiendommer i Oslo Science City og utvidelsen av Oslo Cancer Cluster skaper grunnlaget for et av de mest fremgangsrike områder for biomedisinsk aktivitet i Norden. Et eksempel er tilgjengeliggjøring av flere felles laboratorier, slik dagens ShareLab i Forskningsparken tilbyr for selskaper innen bio- og livsvitenskap. Fysiske forutsetninger tilrettelegger for økt innovasjon og næringsutvikling. Livsvitenskapsbygget kan bli et kraftsenter som vil trekke internasjonal kompetanse og investeringer til Oslo. Nye utvidelser av arealer for Oslo Cancer Cluster vil styrke potensialet ytterligere for et miljø som blir løftet frem som internasjonalt ledende på kommersialisering av kreftforskning med særlig fokus på immunterapi. Den tette koblingen til Radforsk har muliggjort denne suksessen.