-
Forord Oslo Science City og Team A-lab
1. Velkommen til Oslo Science City
2. Oslo, Norge og verden de neste 3 tiårene
3. Hvorfor et innovasjonsdistrikt?
4. Oslo Science City: Allerede i rask utvikling
5. Finansiering og realisering
6. Faglige gravitasjonsfelt i Oslo Science City
7. Oslo Science City: Skisser, konsepter og løsninger
8. Investeringsmuligheter
For et velfungerende innovasjonsdistrikt er det helt avgjørende at vekstbedriftene, entreprenørene og kunnskapsmiljøene tilføres rikelig med kapital. Det trengs for å utvikle ideer, teknologier og forretningskonsepter.
Erfaringene fra innovasjonsdistrikter i andre land viser at investormiljøene fatter stor interesse for denne typen miljøer. Både såkorn- og venturefond, private investorer og såkalte corporate ventures etablererer seg gjerne tett opp til de kunnskapsrike distriktene for å knytte bånd til de beste entreprenørene og de mest lovende vekstselskapene. Her finner de innovasjoner i inkubatorer, akseleratorer, TTO-er og ulike gründermiljøer. På eiendomssiden viser utviklingen at bygg og lokaler for innovasjonsaktører skaper spennende og solide miljøer som øker leieprisene over tid.
ØKT TILGANG TIL RISIKOKAPITAL
I fremtidsbildet er det skapt rom for et unikt samspill mellom stadig flere forskningstunge bedrifter, sterke faggrupper ved universitetet og vitale gründermiljøer. Det etableres arenaer og møteplasser der investorer er aktive og kommer tett på kunnskapsmiljøene. Noen av de mest attraktive arealene og lokalene dedikeres til oppstartsmiljøer og vekstbedrifter. Slik synliggjør vi muligheter, og investorer får tilgang til en potensielt stor og verdifull deal-flow. Vi ser for oss en klynge av investormiljøer på sentralområdet. Mer spesialiserte investormiljøer kan finne det mer hensiktsmessig å etablere seg i sentrene som hviler på de fire gravitasjonsfeltene i distriktet.
De norske investormiljøene vil være sterkt representert i Oslo Science City, men samtidig må det være et klart mål om å tiltrekke kompetente såkorn- og venturemiljøer fra de nordiske landene og Europa. Aktørene i Oslo Science City skal samarbeide med norske myndigheter med det mål at man får langt større uttelling gjennom de europeiske ordningene for innovasjonsstøtte og tidligfase-investeringer. Det er også en klar målsetting at aktørene jobber tett med norske banker for å sikre at Norge effektivt utnytter europeiske ordninger for risikolån til oppstartsbedrifter. Med et så stort faglig miljø er det naturlig at det knyttes tette bånd til det offentlige virkemiddelapparatet (Investinor, Innovasjon Norge, Nysnø, Argentum etc.) og at disse er tydelig representert i Oslo Science City. Forskningsmiljøenes egne investeringsteam og fond vil også bidra med kompetent kapital for innovasjon og vekst.
I årene fremover vil vi se en klar tendens til at de litt større aktive eierfondene viser interesse for å investere i venture-case rundt forskningsmiljøene. En stadig større andel av veksten i store foretak kan knyttes til deres evne til å hente inn teknologier og løsninger som er utviklet utenfor bedriften. De større bedriftene må derfor samspille tett med forskningsmiljøene og innovatørene i tidligfaseselskapene. Innen Medtech, IT og Cleantech ser vi dette mønsteret tydelig allerede. De som investerer i større bedrifter – som ekspansjonsfond og oppkjøpsfond - må klare å fange opp denne modellen, og det gjør man lettest ved å være lokalisert i Oslo Science City.
ATTRAKTIVT FOR EIENDOMSINVESTORER
Også på eiendomssiden ser vi allerede en økende interesse for investeringer i kunnskapsbygg og eiendomsmasse i tilknytning til innovasjonsdistrikter og næringsklynger. Slike eiendommer tiltrekker seg betalingssterke leietakere og særlig der eiendommene er sentralt lokalisert i større byer. Eiendommene i Oslo Science City er gode eksempler på slike objekter. De senere årene har vi sett at store nordiske og internasjonale eiendomsaktører har økt sin eksponering i slike bygg med tilhørende infrastruktur. Eiendomsaktører som Technopolis, SBB Norden (Hemfosa) og Balder er gode eksempler på denne typen investorer. Siva Eiendom har spilt en helt sentral rolle for utvikling av slik innovasjonsinfrastruktur i Norge, blant annet gjennom etableringen av Oslo Cancer Cluster.
I tiden fremover er vi sikre på at Oslo Science City vil preges av en rik flora av eiendomsutviklere, eiendomsforvaltere og investorer. Både statlige, kommunale og private aktører kommer til å bidra til et lønnsomt og likvid marked for eiendomstransaksjoner.
FULL FART FOR INVESTORER I OSLO SCIENCE CITY
Sammenlignet med ti år tilbake ser vi allerede i dag en langt høyere fart i investeringsaktiviteten rundt innovasjonsaktører ved Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus og forskningsinstituttene i distriktet. Vi ser nå fremveksten av en helt annen kultur knyttet til kommersialisering og samspill med næringslivet. Oppstartselskapene i Oslo Cancer Cluster, i Oslotechs lokaler, ved inkubatorene Aleap, Startuplab og TTOene Inven2 og SINTEF TTO, får nå stor oppmerksomhet i kapitalmarkedet. Så langt er det særlig tidligfasebedriftene innen livsvitenskap som har skutt fart i Oslo Science City. Bedrifter som Nordic Nanovector, Algeta, Vaccibody, Epiguard og Ultimovax har alle fått stor oppmerksomhet internasjonalt og kan vise til en fantastisk verdiutvikling de senere årene. Men også andre gründere innen IT, sensorteknologi og cleantech viser nå omverdenen at bredden er stor i kommersialiseringsarbeidet. Bedrifter som Spacemaker, Ardoq, Kahoot, Elipticlabs, Airthings, Remarkable og Zwipe har enten blitt børsnotert, er solgt til større selskaper eller oppkapitaliseres.