Forord


Vi  har engasjert Team A-lab med noen av verdens beste arkitekter og Norges mest erfarne byutviklere og designere for å gjennomføre en mulighetsstudie for Oslo Science  City.  For første gang vurderes de fysiske forutsetningene for en helhetlig utvikling av et verdensledende innovasjonsdistrikt midt i Oslo. Oslo Science City skal bidra til å posisjonere Norge globalt som et ledende senter for innovasjon, kunnskapsbasert verdiskaping og bærekraftige løsninger på store samfunnsutfordringer.

Urbane innovasjonsdistrikter bringer sammen en kritisk masse av forskere, studenter, oppstartsmiljøer, finans og næringsliv. Lokaliseringen i tette, levende nabolag fremmer kreativitet og samarbeid. Innovasjonsdistrikter stimulerer interaksjon og innovasjon, og er en kilde til verdiskaping og nye arbeidsplasser.

Oslo er en av Nord-Europas ledende universitetsbyer. Oslo kommune vedtok i 2019 Campus Oslo – strategi for utvikling av kunnskapshovedstaden. Etableringen av Oslo Science City er et sentralt tiltak i strategien. Et bedre samspill mellom utdanning, forskning, næringsliv og offentlig sektor skal ifølge denne strategien være en premissgiver for byutviklingen og bidra til økt verdiskaping, innovasjon, omstilling til nullutslippssamfunnet og flere arbeidsplasser.

Oslo Science City dekker området fra Majorstuen via Marienlyst og Blindern til Gaustad og Ullevål, og omfatter også Campus Radiumhospitalet. Dette er Norges mest kunnskapstette område, med 300 oppstartsbedrifter, 7.500 forskere, 10.000 sykehusansatte og 30.000 studenter. Universitet i Oslo er på flere områder blant Europas høyest rangerte universiteter, Oslo universitetssykehus er Nordens største sykehus og SINTEF er landets ledende forskningsinstitutt. Disse ankerinstitusjonene representerer sammen med en rekke spesialiserte forskningsinstitutter og sterke oppstartsmiljøer en nasjonal ressurs som nå går sammen om å etablere Norges første innovasjonsdistrikt.

Oslo Science City er etablert som en medlemsforening, med Universitetet i Oslo, Oslo kommune, SINTEF, Oslo universitetssykehus, Helse Sør- Øst, NGI – Norges Geotekniske Institutt, Studentsamskipnaden SiO, Oslo Cancer Cluster, Forskningsparken, Oslo Pensjonsforsikring og Ferd som medlemmer.

Oslo Science City skal være et ledende innovasjonsdistrikt der byen, næringslivet, kunnskapsmiljøene, oppstartsmiljøene, myndigheter og offentlig sektor skal samarbeide om å utvikle ny kunnskap og ta kunnskapen i bruk. Inkluderende innovasjonsdistrikter representerer også en vei inn i kunnskapsøkonomien gjennom skolesamarbeid, utdannings- og arbeidslivsprogrammer.

Klima, miljø og bærekraft står helt sentralt i utviklingen av Oslo Science City.I en verden som utvikler seg raskt, endrer innovasjon måten vi lever, arbeider og lærer. Det påvirker økomomien, markedet og samfunnet. Byer over hele verden posisjonerer seg aktivt for å tiltrekke seg kloke hoder og stimulere innovasjon, gjennom å bygge velfungerende økosystemer i tilknytning til sine sterke kunnskapsinstitusjoner. Oslo Science City skal trekke på erfaringene fra de beste globalt, men utviklingen av Norges første innovasjonsdistrikt skal bygge på egne styrker og være tilpasset vår kultur og vårt samfunn.

Team A-LAB ledet av Geir Haaversen, med BIG - BJARKE INGELS GROUP fra Danmark, transportplanleggere fra CIVITAS og det tverrfaglige designmiljøet COMTE BUREAU har gjort selvstendige vurderinger av behov og muligheter, med utgangspunkt i campusstrategien og strategien for Oslo Science City. Dr. Tim Moonen fra London-baserte THE BUSINESS OF CITIES har, med bred erfaring fra internasjonale innovasjonsdistrikter og dyp kunnskap om Oslo, bidratt som strategisk rådgiver. Leo Grünfeld, partner i MENON ECONOMICS, har på vegne av TEAM A-LAB skrevet denne rapporten, som oppsummerer mulighetsstudien. Arbeidet med mulighetsstudien har vært en inkluderende prosess der mer enn 450 forskere, studenter, ledere, ansatte og beboere i området har deltatt i en rekke arbeidsverksteder sammen med sentrale representanter for næringsliv, finans og offentlig sektor. Jeg er imponert over engasjementet og takknemlig for gode bidrag i prosessen. Vi håper mulighetsstudien vil engasjere bredt når den nå legges frem. Oslo Science City vil lytte og lære, og ta med synspunkter og vurderinger i det videre utviklingsarbeidet. Vi ser frem til stort engasjement rundt den videre utviklingen av Norges første innovasjonsdistrikt.

En utvikling som dette krever finansiering. Boliger og næringsbygg finansieres på vanlig måte med markedsfinansiering, og flerfunksjonelle bygg legger til rette for alternative finansieringsløsninger for forskning og undervisning. Det er stor interesse for å investere i innovasjonsdistrikter verden over, og Oslo Science City vil tiltrekke seg kompetent kapital nasjonalt og internasjonalt.

 

Oslo Science City skal bli bra for Oslo og viktig for Norge.

 

Oslo Science City
Christine Wergeland Sørbye
Administrerende direktør