-
Hva mulighetsstudien kan skape – team A-lab
1. Velkommen til Oslo Science City
2. Oslo, Norge og verden de neste tiårene
3. Hvorfor et innovasjonsdistrikt?
4. Oslo Science City: Allerede i rask utvikling
5. Finansiering og realisering
6. Faglige gravitasjonsfelt i Oslo Science City
7. Oslo Science City: Skisser, konsepter og løsninger
4. Allerede i rask utvikling
Oslo Science City har allerede kommet et godt stykke på vei i utviklingen til et innovasjonsdistrikt. Oslo Science City er tungt forankret i Oslo kommunes campusstrategi som er enstemmig vedtatt i bystyret. Medlemsforeningen Oslo Science City med alle de sentrale aktørene i området som medlemmer, er nå godt etablert og vil sikre realiseringen av ambisjonene for området.
Utviklingen av Oslo Science City som innovasjonsdistrikt er allerede godt i gang.
Oslo kommunes campusstrategi legger en tydelig strategisk ramme fra lokale myndigheter. En rekke større utviklingsprosjekter er under gjennomføring og planlegging. Disse prosjektene vil hver for seg og samlet gi viktige bidrag for å realisere målsettingene med Oslo Science City og gir en konkret plattform for det videre utviklingsarbeidet.
Oslo Science City har landets beste beliggenhet for innovasjon. Med nærhet til landets fremste universitet og forskningsinstitutter, gang avstand fra Oslo sentrum, og direkte forbindelse til 430 km2 med naturområder i Nordmarka er distriktet attraktivt for nær sagt alle som er opptatt av innovasjon, vitenskap, miljø og næringsutvikling. Distriktet er stort nok til å huse Europas største innovasjonsdistrikt og har landområder som kan utvikles med både urbane og grønne kvaliteter.
Oslo Science City som prosjekt og som innovasjonsdistrikt er faktisk allerede i full utvikling:
01.
Oslo Science City som en medlemsforening er etablert med et tett og formalisert samarbeid mellom 11 av de største kunnskaps- og eiendomsaktørene i området, kommunen og oppstartsmiljøene. Her arbeider aktørene i samme retning og koordinerer viktige initiativer.
02.
Bygge- og utviklingsprosjekter danner et solid fundament for den videre utviklingen av Oslo Science City. Mulighetsstudien bygger på disse prosjektene og inkluderer dem i en helhetlig utvikling av området.
03.
Flere av aktørene i innovasjonsdistriktet, herunder Universitetet i Oslo, etablerer eller har etablert egne masterplaner for sine eiendommer som sees i sammenheng med den overordnede strategien for Oslo Science City.
04.
Det siste året har studenter og forskere sammen med ressurspersoner fra næringsliv, kommunen, interesseorganisasjoner og frivilligheten deltatt i arbeidet med mulighetsstudien gjennom workshops og innspillskonferanser. Til sammen har 500 personer diskutert behov, løsninger og muligheter for Oslo Science City fremover.
05.
Oslo Science City har løftet frem fire faglige «gravitasjonsfelt» der miljøene allerede har eller realistisk kan utvikle internasjonalt ledende posisjoner. Det er disse faglige styrkene som er selve fundamentet for Oslo Science City og de vil prege innovasjonsdistriktets profil og identitet nasjonalt og internasjonalt.
Pågående prosjekter og viktige planer
Her presenterer vi en liste over de prosjektene som enten allerede er i gang eller som har kommet langt i planleggingsfasen. Spaden er satt i jorda for investeringsprosjekter med en ramme på om lag 15 milliarder kroner. På det konkrete planbrettet ligger det investeringsplaner for 35 milliarder kroner. Da tilføres Oslo Science City ytterligere 400.000 m2 spesialiserte kunnskapsbygg, samt boliger og næringsarealer. Listen over planlagte og pågående utviklingsprosjekter i Oslo Science City inneholder i skrivende stund 13 satsinger.
LIVSVITENSKAPSBYGGET
Ved ferdigstillelse vil Livsvitenskapsbygget bli Norges største (100.000 m2) og mest moderne tverrfaglige forsknings- og undervisningsbygg. Bygget skal huse store deler av fagmiljøene for livsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) og Klinikk for laboratoriemedisin (KLM) ved Oslo universitetssykehus (OUS). Det tilrettelegges for utstrakt samhandling med eksterne aktører og samarbeidspartnere. Forventet ferdigstillelse er ultimo 2026.
NGI: CAMPUS ULLEVÅL
NGI planlegger å bygge et nytt forsknings- og næringslivscampus (30.000 m2) på sin nåværende eiendom. Bygget skal være et fyrtårn for miljø og tekniske løsninger og vil utgjøre den nordøstlige inngangen til Oslo Science City. Forventet ferdigstillelse i 2025. NGI, IFE, NIVA og NILU har inngått et strategisk samarbeid om forskning og innovasjon. De fire instituttene planlegger å være fysisk representert i nye Campus Ullevål og samarbeider om å etablere dette som en campus og et kraftsenter på forskning og innovasjon innenfor klima, energi og miljø.
NYE RIKSHOSPITALET
Bygget er planlagt med en stor (140.000 m2), ny og fremtidsrettet bygningsmasse for Oslo universitetssykehus som skal samle regionale og nasjonale funksjoner, og samtidig være et lokalsykehustilbud for 200.000 av Oslo sine innbyggere. Bygget skal inneholde høyspesialiserte funksjoner innen pasientbehandling, forskning og utdanning. Forventet ferdigstillelse er i 2030.
NYE BYGG VED RADIUMHOSPITALET
Oslo universitetssykehus skal videreutvikle Nye Radiumhospitalet som spesialisert kreftsykehus med et nytt klinikkbygg og en behandlingsenhet for proton. Forventet ferdigstillelse i 2023.
SINTEF
SINTEF planlegger å utvide eksisterende kontorer og laboratorier i Gaustadbekkdalen med 21.300 m2. Det planlegges et nytt bygg ved MiNaLab (mikro- og nanoteknologi) på 11.000 m2.
FORSKNINGSPARKEN I OSLO
Forskningsparken skal utvides slik at den kan huse flere oppstarts- og vekstbedrifter over lengre tidsperioder. Utvidelsen på totalt 22.000 m2 foregår over flere trinn og vil bringe Forskningsparken til totalt 78.000 m2. Første store milepæl er et nytt 12 etasjers bygg over inngangstorget som er forventet ferdigstilt i 2024.
NYTT KLINIKKBYGG FOR ODONTOLOGI
Universitetet i Oslo planlegger et nytt klinikkbygg for odontologi på tomten til dagens NEMKO-bygg. Her blir det plass til fire klinikker fra odontologi og Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst. Prosjektet venter på godkjennelse av oppstart forprosjekt.
OSLO CANCER CLUSTER
Oslo Cancer Cluster planlegger å utvide eksisterende innovasjonspark med 7000 m2. I tillegg er Oslo Cancer Cluster i dialog med andre tilgrensende tomteeiere om en ytterligere utvidelse på 40.000 - 50.000 m2. Utvidelse er forventet ferdigstilt i 2023.
NEDRE BLINDERN
Det frigjøres over 20.000 m2 på Nedre Blindern når fagmiljøer som farmasi og kjemi flytter til det nye Livsvitenskapsbygget i 2026. Det finnes i tillegg en rekke fortettingsmuligheter på Blindern for å møte fremtidige arealbehov knyttet til UiOs egen virksomhet og øke samarbeidet med eksterne.
FERD: MARIENLYST-PROSJEKTET
NRK-tomten på 85 mål på Marienlyst skal utvikles til et nytt og inkluderende område med 1200 nye boliger, arbeidsplasser, opplevelser, idrett og kultur. Ferd planlegger å skape møteplasser mellom studenter, idrett, barn, unge, kultur og innovasjonsmiljøene i området. Marienlyst skal være en samarbeidspartner til Oslo Science City, men området skal utvikles på egne premisser med egen visjon og egne mål. Marienlyst skal også bli et område for rekreasjon og sosialt samvær og det skal utvikles varierte boliger og næringslokaler av høy kvalitet.
NYE STUDENTBOLIGER
Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har bygget nye studentboliger i Blindernveien. Det er verdens høyeste massivtrebygg som rommer 290 nye studentboliger. Det er også bygget kafé, en fritidsklubb og en studentbarnehage med fire avdelinger knyttet til prosjektet. Boligene åpnet for innflytting mai 2021.
RUTER: TRANSFORMASJON AV MAJORSTUEN T-BANE OG SPOROMRÅDE
Norges tredje største kollektivknutepunkt oppgraderes, kobles på Fornebubanen og legges under bakken. Dette vil frigjøre 100.000 m2 til bærekraftig by- og næringsutvikling. Området har blitt foreslått som et “Gateway Oslo Science City”. Forventet ferdigstillelse er 2027.
KUNNSKAPSGATEN
Universitetet i Oslo arbeider med et konsept for utvikling av Blindernveien som en kunnskapsgate. En slik utvikling vil muliggjøre samlokalisering av universitetsfunksjoner og kunnskapsintensivt næringsliv. Kunnskapsgaten skal gjenspeile ambisjonen for Oslo Science City og bidra til å skape møteplasser for kunnskapsdeling og møteplasser. Status: Mulighetsstudie er utført.
SOGNSVEIEN 80-90
Området rundt Blindern videregående skole skal utvikles til å bli et mangfoldig nabolag, som kan fungere som et utstillingsvindu og en læringsarena for fremtidsrettet, bærekraftig byutvikling. Prosjektet vil inneholde skole, sykehjem, idrettsanlegg og barnehage, og legge til rette for boligutvikling og kunnskapsbasert næringsliv
Involvere, engasjere og se muligheter
Arbeidet med mulighetsstudien har vist at det et stort engasjementet for et innovasjonsdistrikt blant menneskene som skal skape, leve, studere og jobbe i Oslo Science City. Gjennom en bredt anlagt medvirkningsprosess i 2020 og 2021 har totalt 500 forskere og medarbeidere i medlemsvirksomhetene, naboer, studenter, representanter for næringsliv, gründere, vekstbedrifter, toppledere og politikere vært involvert i en rekke arbeidsverksteder og intervjuer.
Hele 18 arbeidsverksteder og en lang rekke samtaler har blitt gjennomført i denne perioden, der livsvitenskap, digitalisering, demokratiutvikling, inkludering, klima, energi og bærekraft har stått i sentrum. Verkstedene har også handlet om næringsutvikling, byutvikling, investeringer og kompetansebehov. Alle deltakerne har fått et forhold til hva som skal til for at Oslo Science City skal bli et verdensledende innovasjonsdistrikt.
Hvordan har deltakerne opplevd disse arbeidsverkstedene? Har de styrket troen på Oslo Science City som motor for innovasjon og verdiskaping i Norge i tiden som kommer? Vi har presentert dem for tre utsagn og 95 deltakere har svart på hvor enige de er: