1. Velkommen til Oslo Science City


Oslo Science City er et kraftfullt initiativ for å øke innovasjonskraften i Norge, styrke omstillingsevnen, sikre langsiktig verdiskaping og bidra til å skape tusenvis av nye bærekraftige arbeidsplasser. Vi i Team A-lab har nå gjennomført en mulighetsstudie som bekrefter at Oslo Science City kan utvikles til å bli et internasjonalt ledende innovasjonsdistrikt.

Norges første innovasjonsdistrikt har mange av elementene som skal til for å utvikle et velfungerende innovasjonsøkosystem:

Et høyt rangert universitet som ankerinstitusjon, Nordens største sykehus, forskningsinstitutter med verdensledende kompetanse, internasjonalt ledende bedrifter, engasjerte studenter, dynamiske oppstartsmiljøer og kompetent kapital. I tillegg er det en rekke store prosjekter igangsatt og under planlegging.

Innovasjonsdistriktet trenger mer etablert næringsliv, et levende bymiljø og  mobilitetsløsninger som knytter det fysiske området sammen. Disse utfordringene må adresseres for å realisere det store potensialet som er identifisert. Videre må effektive samspill mellom aktørene i området videreutvikles, og nye mekanismer for samarbeid med aktører i offentlig og privat sektor regionalt, nasjonalt og internasjonalt etableres. Det er en styrke at Oslo kommune har vedtatt en offensiv strategi for å stimulere en slik utvikling.

Internasjonalt ledende posisjoner må bygge på fremragende kunnskap. Det er identifisert fire tematiske områder der aktørene i Oslo Science City har verdensledende kunnskap: Helse og livsvitenskap, Klima, energi og miljø, Digitalisering og beregningsvitenskap og Demokrati og inkludering. Disse faglige gravitasjonsfeltene vil være med på å gi Oslo Science City en distinkt identitet og profil internasjonalt. Dette er felter der Norge kan være med på å utvikle løsninger med global relevans.

MØTEPLASSER OG FLERFUNKSJONALITET

Kjernen i  et  velfungerende  innovasjonsdistrikt er fremragende forskning som bringer frem ny kunnskap. Dette er utgangspunktet for innovasjon og entreprenørskap som utvikler nye produkter, tjenester, forretningsmodeller og løsninger. Inkubatorene bidrar til kommersialisering og selskapsetableringer. Større bedrifter og kompetent kapital stimulerer til skalering og internasjonalisering. Alle ledd i denne prosessen kan forsterkes av et godt tilrettelagt offentlig virkemiddelapparat. Samspillet mellom disse aktørene omtales ofte som et innovasjonssystem. Innovasjonskraften i systemet er avhengig av kritisk masse i de enkelte komponentene og kvaliteten på samspillet mellom dem.

Derfor er det viktig å etablere gode møteplasser hvor tanker, ideer og konsepter blir presentert, diskutert, kritisert og videreutviklet. Det er på møteplassene at folk lettest lærer av hverandre, kobler seg opp mot hverandre og finner måter å dele ressurser med hverandre. Et velfungerende innovasjonsdistrikt har flerfunksjonelle bygg, hvor ulike aktører arbeider på samme sted. Det har også flerfunksjonelle områder der kunnskaps- og oppstartsmiljøer er representert sammen med næringsliv og bylivsfunksjoner. Her finner man rom for en bred flora av ulike typer møteplasser, alt fra teknologitunge laboratorier til åpne minglehaller, fra digitale konferanseløsninger til små kollokvierom, fra eksklusive restauranter til kantiner og cafeer.

ÅPENT, LEVENDE OG INKLUDERENDE

Oslo Science City skal være en levende bydel som er designet for at folk fra alle aldersgrupper, lag, kulturer og yrker skal møtes. Teknologi og arkitektur skal sikre at plasser, bygninger og attraksjoner i innovasjonsdistriktet er inviterende og tilgjengelig for flest mulig. Mobilitetsløsningene skal binde sammen innovasjonsdistriktets ulike nabolag. Innovasjonsdistriktet skal tilby et stort antall moderne og energieffektive boliger for folk i ulike faser av livet. Gjennom å aktivere arealene på gateplan med servicefunksjoner og butikker etableres et urbant og trygt bomiljø som skaper trivsel. Områdene skal kjennetegnes av godt utviklet sosial infrastruktur som skoler, barnehager og sykehjem. Oslo Science City skal være en bydel som er pulserende og åpen langt utover arbeidstid. Flerfunksjonelle bygg og gode byrom skal bidra til at aktørene i området kan koble, dele og skape. Kulturarrangementer, debatter, seminarer, events, foredrag og mingling skal gi dette distriktet et unikt preg. Åpenhet skal også prege innovasjonsarbeidet. Det skal være enkelt for næringsaktører å få innpass i laboratorier, testanlegg og samspillsarenaer. Dette styrker innovasjonskraften og vil bidra til verdiskaping og nye bærekraftige arbeidsplasser.

VERDENS GRØNNESTE INNOVASJONSDISTRIKT

Oslo Science City skal være et godt eksempel på hvordan et helhetlig plangrep for utvikling av en bydel kan gi store miljøgevinster. Effektiv arealbruk og fortetting går her sammen med økning av biomassen i området. Miljøbygg, klimatilpasning med naturbaserte løsninger, omfattende treplanting, utslippsfri mobilitet, energieffektivitet og sirkulærøkonomiske prinsipper vil prege all utvikling i Oslo Science City. En grønn og tett beplantet korridor gir folk i sentrum av Oslo nå direkte adgang til marka, sommer som vinter, til fots, på sykkel eller på ski. De grønne korridorene bringer befolkningen tett innpå bygninger, restauranter og kulturtilbud på gateplan i Oslo Science City. 

Klima, energi og miljø er ett av fire faglige gravitasjonsfelt i Oslo Science City, og kunnskapsinstitusjonene i innovasjonsdistriktet har internasjonalt ledende forskere på området. Dette kan reflekteres i utviklingen og driften av området, og bærekraftige løsninger kan bli et identitetsskapende element for Oslo Science City som innovasjonsdistrikt. Oslo Science City bør aktivt søke å bli et testområde for nye og fremtidsrettede klimaløsninger.

Hele Norges innovasjonsdistrikt

Oslo Science City er en satsing som har nasjonal betydning. Norges første innovasjonsdistrikt kan bidra til økt verdiskaping og nye arbeidsplasser i hele landet, gjennom et nettverksbasert samarbeid med kunnskapsmiljøer, næringsliv og offentlig sektor over hele Norge. Det er mulig å hente store gevinster gjennom bedre kunnskapsdeling og innovasjonssamarbeid. Oslo Science City skal bidra til dette.

SAMLE OG SYNLIGGJØRE NORSKE KUNNSKAPSMILJØER

Kunnskapsmiljøene med sine verdensledende forskningsmiljøer innen en lang rekke fagfelt, har et stort potensial for økt innovasjonsrettet kontakt med næringslivet og offentlig sektor. Økt samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus, SINTEF, NGI og de andre sterke forskningsinstituttene i området vil stimulere en slik utvikling. En styrket nasjonal satsning på innovasjon kan gjøres i et triangel-samarbeid mellom bedrifter lokalisert i hele landet, regionale kunnskapsinstitusjoner og Oslo Science City. Et slikt samarbeid kan bidra til å samle og synliggjøre kunnskapen vi har i Norge innenfor viktige områder med stor internasjonal oppmerksomhet. Norske kunnskapsinstitusjoner og bedrifter vil bli mer synlige overfor utenlandske forskningsmiljøer, internasjonale samarbeidspartnere, kunder og investorer. Norge vil også kunne styrke sin posisjon i den stadig hardere konkurransen om forskningsprogrammer og innovasjonsrettede finansieringsvirkemidler i EU.

Triangelsamarbeidet kan utvikles gjennom strategiske samarbeidsallianser og utvekslingsordninger for spesialister og forskere. Samlokalisering og etablering av satellitter kan forsterke kunnskapsdeling og idegenerering gjennom et aktivt samspill mellom regionale aktører og bedrifter langs hele Norges langstrakte kyst og innland. Idé- og erfaringsutveksling mellom sterke innovasjonsmiljøer kan styrkes gjennom felles innovasjonsverksteder, sambruk av laboratorier og tilgjengeliggjøring av co-working spaces. Økt bruk av digital kommunikasjon som VR, 3D-rom og holografi vil koble kunnskaps-Norge tettere sammen.

Et helhetlig og
ambisiøst konsept

Denne mulighetsstudien tegner opp et stort mulighetsrom for Oslo Science City, basert på en helhetlig og gjennomtenkt utvikling av dette sentrale byområdet i Oslo. Studien skisserer et innovasjonsdistrikt som vil utvikle en tydelig profil og en sterk internasjonal posisjon. Det er fire grunner til at det anbefales et helhetlig og ambisiøst konsept for utviklingen av Oslo Science City:

01.
Det er viktig at Oslo som kunnskapshovedstad sikrer plass både til etablert kunnskapsintensivt næringsliv og nye bedrifter tett på de sterke kunnskapsmiljøene, i et omfang som sikrer et høyt aktivitetsnivå i området. Det må derfor skapes kritisk masse i form av størrelsen på forskningsmiljøer, tyngden i klynger av bedrifter og institutter, størrelse på gründermiljøene, tilbud av fasiliteter som kulturtilbud, restauranter og ulike typer boliger. Kommunen må legge til rette for en større konsentrasjon av kunnskapsintensivt næringsliv innenfor innovasjonsdistriktet. Dette vil innebære høy utnyttelse der det er begrenset areal tilgjengelig for ny bebyggelse. Kommuneplanens arealdel og detaljreguleringsplaner vil være viktige verktøy for å få til dette, og forutsetter at hele området sees i sammenheng.

02.
Konseptet hviler på å skape byliv i et område som i dag preges av monofunksjonell bebyggelse uten tilstrekkelig aktivitet og byliv etter arbeidstid. Når vi skal skape byliv må vi urbanisere og transformere området. Gater, plasser og tun må etableres. Området må fortettes. Arealer på gateplan må åpnes opp og settes av til handel, sosiale og kulturelle tilbud og til møteplasser. En helhetlig tilnærming gir rom for nettopp dette. Utviklingen av flerfunksjonelle områder og bygninger forutsetter klare strategier og helhetlige grep.

03.
En rekke omfattende prosjekter er allerede under gjennomføring og planlegging i området. Disse prosjektene tilfører innovasjonsdistriktet betydelige ressurser i form av kunnskap, arealer til bolig, næring og forskningsinfrastruktur. Gjennom et helhetlig grep ser mulighetsstudien prosjektene i en større sammenheng slik at enkeltelementene forsterker hverandre og bidrar til å realisere ambisjonen for innovasjonsdistriktet.

04.
Konseptet som presenteres bygger på Oslo kommunes campusstrategi hvor det fastslås at en realisering av ambisjonene for Oslo Science City vil kreve omfattende byplanmessige grep. Det handler om løsninger for mobilitet, næringsarealer, flerfunksjonalitet, arealutnyttelse, bolig, byliv og bærekraft. For å sikre at innovasjonsdistriktet møter fremtidens krav til slike løsninger, må det tenkes nytt og helhetlig. Et godt eksempel er den grønne korridoren fra Frognerparken til Marka. Dette er et viktig grep for en attraktiv utvikling av området og krever planlegging hvor man ser alle nabolag fra Majorstuen i sør til Gaustabekkdalen i nord i sammenheng.