-
Forord Oslo Science City og Team A-lab
1. Velkommen til Oslo Science City
2. Oslo, Norge og verden de neste tiårene
3. Hvorfor et innovasjonsdistrikt?
4. Oslo Science City: Allerede i rask utvikling
5. Finansiering og realisering
6. Faglige gravitasjonsfelt i Oslo Science City
7. Oslo Science City: Skisser, konsepter og løsninger
7. Skisser, konsepter og løsninger
Et sterkt innovasjonsdistrikt kan ikke bygges fra grunnen. Det må bygges på skuldrene av sterke og ledende fagmiljøer som allerede preger distriktet. Oslo Science City bygger også på en rekke prosjekter i området som allerede har kommet langt i utviklingen.
Seks prinsipper for et unikt og velfungerende innovasjonsdistrikt
MØTEPLASSER SOM SAMLER OG BINDER SAMMEN
KRITISK MASSE OG FLERFUNKSJONALITET
BÆREKRAFTIG BYUTVIKLING PÅ NATURENS PREMISSER
ET ÅPENT OG DEMOKRATISK BYOMRÅDE MED NYSKAPENDE KVALITETER
ET INKLUDERENDE INNOVASJONSDISTRIKT
MOBILITETSLØSNINGER FOR ØKT TILGJENGELIGHET
PRINSIPP 3
Bærekraftig byutvikling på naturens premisser
Naturens biologiske mangfold skal styrkes og naturbaserte løsninger integreres som en del av byveven i området.
Nullutslippsløsninger og sirkulærøkonomiske prinsipper skal være førende for bærekraftig byutvikling, arealdisponering, utbygging og drift av innovasjonsdistriktet.
Effektiv utnyttelse av eksisterende bygningsmasse er en forutsetning for optimal ressursutnyttelse.
Utvikling av innovasjonsdistriktet skal søke å minimere forbruk av nye materialer og naturresurser gjennom ombruk og gjenbruk.
Byutvikling på naturens premisser handler om økt naturmangfold, bedre klimatilpasning, økt trivsel, bedre bokvalitet, psykisk og fysisk helse. I konseptet anbefales løsninger som bidrar til å redusere utslipp av klimagasser og fange og binde mer CO2 enn i dag. Det bidrar til å øke biomassen og reparere økosystemer. Løsningen gir byutvikling med nye, større og innovative grøntstrukturer. Innovasjonsdistriktet Oslo Science City bringer byen nærmere marka ved å etablere en unik grønn korridor.
Det kan plantes 10.000 trær, det etableres grønne tak, hager og grøntarealer med et langt større biomangfold. Grønn mobilitet utvikles i tett samspill med økosystemet. Vi planlegger for grønne driftsløsninger der overflate vannshåndtering, sirkulærøkonomi, gjennvinning etc. er omtalt eksplisitt.
BIOLOGISK MANGFOLD
Forbedre den eksisterende naturen
SOSIAL INFRASTRUKTUR
Støtte og bygge lokalsamfunn
MIKROKLIMA OG REGULERING
Forbedre urbane mikroklima
KLIMATILPASNING
Motstandsdyktig og adaptivt landskap
Grønne strukturer og biologisk mangfold
Oslo Science City trenger et skifte fra store udefinerte og ensartede områder til frodige grønne og aktive områder. Gjennom visjonen for Oslo Science City tegnes det opp et system med gater, parker, torg og åpne områder som får folk til å tilbringe mer tid utendørs sammen og fremmer et sunnere liv.
Oslo Science City har en unik posisjon i å styrke økologi som en livskvalitet i distriktet. Beliggenheten nær Nordmarka, det grønne beltet som strekker seg ned mot fjorden, og forankringen i norske tradisjoner og verdier, gjør friluftsliv til en åpenbar del av et sunt fellesskap og er med på å styrke biologisk mangfold innen byplanlegging.
Det grønne beltet står sentralt i konseptet og strekker seg fra fjorden gjennom Frognerparkens formelle skulpturlandskap i sør, opp gjennom Oslo Science City, og mot fjellene og Nordmarka i nord. Det grønne beltet styrkes gjennom aktive grønne parker med sport og aktivitet i sør. Beltet fortsetter gjennom frodige grønne korridorer opp mot grønne velværeområder rundt sykehuset i nord som grenser til Normarkas naturområder.
Det grønne beltet utvikles gradvis gjennom fasene for å koble den nordlige villere naturen sammen med de grønne områdene i Oslo Science City, ned mot de mer formelle grønne strukturer som ender i Vigelandsparken og deretter videre mot fjorden. På denne måte kan naturens flora og fauna bidra til å øke biologisk mangfold i Oslo Science City. En serie sekundære korridorer og turstier kobler seg til beltet gjennom hele innovasjonsdistriktet og griper tak i omgivelser og eksisterende grønne områder. Det dannes et grønt nettverk.
ØKOLOGISKE KORRIDORER
DET GRØNNE BELTET
Voksende struktur
DET GRØNNE DISTRIKT
Naturgradient - fra vill til formell
Grønn teknologi og innovasjon
Klima, energi og miljø er ett av fire faglige gravitasjonsfelt i Oslo Science City, og kunnskapsinstitusjonene i innovasjonsdistriktet har internasjonalt ledende forskere på området. Dette bør reflekteres i utviklingen og driften av området, og bærekraftige løsninger kan bli et identitetsskapende element for Oslo Science City som innovasjonsdistrikt.
Oslo Science City kan utvikles til en levede bydel i Oslo, samtidig som klima- og miljøhensyn prioriteres og ivaretas. Naturbaserte løsninger for overvannshåndtering og klimaforebygging, sirkulære prinsipper som retningsgiver ved valg av materialer og løsninger, lokal energiproduksjon og høy energieffektivitet, smart infrastruktur og utslippsfri mobilitet kan bidra til en vesentlig reduksjon av klimafotavtrykket. Bevisst bevaring av biomasse, planting av ny vegetasjon og en målrettet ivaretakelse av artsmangfold bidrar til et grønt og bærekraftig innovasjonsdistrikt. Oslo Science City bør aktivt søke å bli et testområde for nye og fremtidsrettede klimaløsninger.
BÆREKRAFTIGE LØSNINGER
Bærekraftig og kortreist, lokal produksjon og fornybar energi
KOBLE MENNESKER OG RESSURSER
Ved å høste og koble behov: dyrking på tak + sosiale møteplasser + solar/grønne tak
NYE INFRASTRUKTURTJENE-STER OG NETTVERK
For å gjøre distriktet mer effektivt og fornybar
DATADREVNE TJENESTER
Skape en påkoblet by for trygg, bærekraftig og effektiv transport