6. Faglige gravitasjonsfelt


Et sterkt innovasjonsdistrikt kan ikke bygges fra grunnen. Det må bygges på skuldrene av sterke og ledende fagmiljøer som allerede preger distriktet. I området fra Majorstua til Gaustad finner vi i dag mer enn 10.000 forskere, lærere, gründere, forretningsutviklere, bedriftsledere, investorer og offentlige forvaltere. De har alle faglig spisskompetanse på sine felt.

Ut av det svært brede og sammensatte kunnskapsgrunnlaget i Oslo Science City trer det tydelig frem fire sterke faglige temafelter som kan vise til både bredde og internasjonalt ledende kunnskap knyttet til forskning og innovasjon. Dette er brede temafelter som brer seg ut over en lang rekke faglige disipliner.
Vi gir dem navnet «Faglige gravitasjonsfelt»

  • Helse og livsvitenskap

  • Digitalisering og beregningsvitenskap

  • Klima, energi og miljø

  • Demokrati og inkludering

Dette er fire faglige gravitasjonsfelt som viser særlig styrke i dagens Oslo Science City. Her finner vi gode etablerte samarbeidsallianser. Feltene favner den faglige innretningen til EUs nye rammeprogram for forskning og de står sentralt i den nasjonale politiske tilnærmingen for å løse store samfunnsutfordringer lokalt, nasjonalt og globalt. Feltene tiltrekker seg og samarbeider med nasjonale og internasjonale samfunns- og næringslivsaktører for økt innovasjon og verdiskaping.

Det er derfor særlig relevant å bygge et innovasjonsdistrikt rundt disse. Samtidig er det helt avgjørende å være bevisst på at det finnes verdensledende kompetanse i dette innovasjonsdistriktet som ikke faller naturlig inn under disse brede feltene. Oslo Science City bør rigges slik at innovasjoner innen alle disipliner blir understøttet.


Digitalisering og beregningsvitenskap

Fremtidens Oslo Science City vil i stor grad være et produkt av digitale løsninger, maskinlæring, kunstig intelligens og utvikling og bruk av digitale tvillinger. Bruk av avanserte digitale verktøy og metoder som kunstig intelligens, maskinlæring, digitale tvillinger og IoT preger i økende grad vitenskap, anvendt forskning og utforming av nye produkter og tjenester. Vi betegner de tilknyttede fagmiljøene som et gravitasjonsfelt i Oslo Science City, men faktum er at kompetanse knyttet til digitale løsninger preger og samspiller med alle faglige gravitasjonsfelt i innovasjonsdistriktet.

 

ET AV EUROPAS STERKESTE FAGMILJØER

Med over 1000 forskere innenfor digitalisering og beregningsvitenskap har Oslo Science City noen av Europas sterkeste fagmiljøer innenfor disse fagfeltene. I sentrum for dette gravitasjonsfeltet ligger Institutt for informatikk (IFI) ved Universitetet i Oslo. Det er det eldste og største instituttet for informatikk i Norge. Instituttet ble i 2017 rangert som nummer 3 i Europa, og nummer 12 i verden innen Computer Science. Rundt 300 vitenskapelig ansatte publiserte over 400 vitenskapelige artikler i 2019. Nærmere 40 doktorander og flere enn 200 masterstudenter avsluttet sine studier samme år. IFI er et av de mest entreprenørielle instituttene vi har her i landet. Årlig skapes det et stort antall innovasjonsprosjekter i tett samarbeid med næringslivet og andre kunnskapsinstitusjoner. Det samarbeides tett med sentrale institusjoner som SINTEF Digital og Norsk Regnesentral. Instituttet har også et omfattende samarbeid med norsk næringsliv og enheter i offentlig sektor. Det er blant annet vertskap for det velrennomerte Centre for Scalable Access to Big Data (SIRIUS) – et senter for forskningsbasert innovasjon, og HISP (Health Information System Program) som utvikler verdens mest utbredte helseinformasjonsystem.

 

SINTEF DIGITAL: BINDELEDD MELLOM VITENSKAP OG ANVENDELSE

SINTEF er tungt representert, med nesten 500 ansatte midt i Oslo Science City, og samarbeider tett med andre institusjoner i området. Det tyngste miljøet på anvendt, generisk forskning innen digitalisering og beregningsvitenskap finnes i SINTEF Digital, med fokus på smarte sensorsystemer, mikro elektromekaniske systemer (MEMS), nanomaterialer, kunstig intelligens (AI) og metodikk for programvareutvikling. Avdelingen MiNaLab i SINTEF Digital har produksjon av miniatyriserte sensorer og mikrosystemer til internasjonal industri. Et stort antall oppstartsbedrifter har sitt utspring i dette miljøet. Ved AI@SINTEF arbeides det med algoritmer som tolker sensordata, bilder, lyd og tekst som former vår felles fremtid. SINTEF Industri samhandler tett med industribedrifter i hele landet om grønn digitalisering, blant annet innen prosessindustrien. SINTEF Community arbeider med grønn digitalisering av bygg-, anleggs og eiendomsnæringen, i infrastruktur og mobilitetssystemer.

Norsk Regnesentral ligger midt i Oslo Science City og er tett knyttet til Universitetet i Oslo med rundt 100 ansatte som bringer forskningen tett opp til næringslivet og offentlig forvaltning gjennom anvendte oppdrag. Ved NGI (Norges Geotekniske Institutt) er det nå ansatt over 50 forskere på digitaliseringsområdet med fokus på bruk av digitale tjenester i geofaglig sammenheng og andre faganvendelser.

 dScience – Center for Computational and Data Science

dScience er et forskningssenter ved Universitetet i Oslo etablert med bidrag fra fagmiljøer som representerer bredden av Universitetet i Oslos virksomhet. Senteret har som formål å samordne Universitetet i Oslos omfattende virksomhet innen data- og beregningsvitenskap og videreutvikle Universitetet i Oslo som et internasjonalt ledende universitet på området. dScience-senteret ble lansert høsten 2021. To viktige satsingsområder er maskinlæring/kunstig intelligens og kunnskapsrepresentasjon/ digitale tvillinger, men dScience har også tilgang til andre viktige kunnskapsområder ved Universitetet i Oslo. dScience er representert med 40-45 forskningsgrupper på tvers av Universitetet i Oslo med over 300 aktive PhD-/post.doc.-studenter. Det er tette koblinger til SINTEF Digital og senteret har etablert separate grupper for sektorsatsninger. En viktig oppgave for dScience er å utvikle og sikre samarbeid og møteplasser på tvers av forskningsmiljøer, næringsliv og enheter i offentlig sektor i Oslo, Norge og internasjonalt.

 NYE SENTRE SOM RETTER SEG MOT DIGITAL INNOVASJON

NORA – Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium er et nasjonalt samarbeid som skal styrke forskning, utdanning og innovasjon innen kunstig intelligens, maskinlæring og robotikk. NORA bygger oppunder en effektiv innovasjonsøkologi som knytter forskerne tettere opp til næringslivet og resten av samfunnet. NORA har et nasjonalt ansvar og vil knytte studenter, forskere og innovasjonsmiljøene i Oslo Science City tett til tilsvarende miljøer i andre norske byer.

Centre for Scalable Data Access (SIRIUS) ved Universitetet i Oslo utvikler nye digitale løsninger i olje- og gassindustrien basert på tverrfaglig innsikt. Det samarbeides tett med verdensledende teknologimiljøer fra næringslivet i dette senteret. Ved Institutt for teknologisystemer, lokalisert på Kjeller, har det nyetablerte Centre for Space Sensors and Systems (CENSSS) hatt stor suksess med sin sensorteknologi da Mars-roveren Perseverance med den norsk-produserte georadaren Rimfax landet trygt på Mars i 2021. I samarbeid med Universitetet i Tromsø og andre eksterne partnere har IFI nylig etablert Visual Intelligence – et nytt senter for innovasjon der man setter søkelys på dyplæring og kunstig intelligens for å ekstrahere kunnskap fra komplekse billeddata. I et samarbeid mellom Det medisinske fakultet og Det matematisk-natur- vitenskapelige fakultet og Norsk Regnesentral finner vi BigInsight. Et innovasjonsrettet forskningssenter som arbeider for å utvikle nye statistiske metoder og verktøy for håndtering og sammenstilling av store og komplekse datasett for privat og offentlig sektor, inkludert helsesektoren.

 

KRAFTIG VITALISERT MILJØ FOR DIGITALE OPPSTARTSBEDRIFTER

Antall nyetableringer i Oslo Science City har nærmest eksplodert og de fleste av disse hviler på digitale og IT-baserte innovasjoner. Mange av oppstartsbedriftene har startet opp i StartupLab og det nye initiativet Data Science Lab er nå etablert som en del av StartupLab i Forskningsparken. Bedrifter som gjerne trekkes frem er Kahoot!, Ardoq, Spacemaker og Elliptic Labs. Alle har fokus på globale markeder basert på teknologier utviklet i innovasjonsdistriktet.

DIGITAL NORWAY OG DE STORE BEDRIFTENE

Digital Norway organiserer de store norske bedriftene som er uløselig knyttet til digitale produksjonsmodeller og industri 4.0. Aktører som Kongsberg, Telenor, Yara, Equinor og DNB har en stor portefølje av prosjekter i samarbeid med aktører i Oslo Science City. Gjennom Datafabrikken har Digital Norway etablert et nært samarbeid med dScience der man utvikler flere innovative etter- og videreutdanningstilbud tilpasset et dynamisk arbeids- og næringsliv. Det er ikke bare næringslivet som plasserer prosjekter i distriktet. Det samme gjelder store offentlige aktører som NAV, Skattedirektoratet, Ruter, Bane Nor og Posten.